fbpx

Чистата канцеларија е здрава, продуктивна канцеларија. Дополнително, чистата канцеларија ја испраќа вистинската порака и до потенцијалните и до постоечките клиенти.

Ова едноставно значи дека треба да посветите дополнително внимание на тоа како и дали вашето работно место се чисти правилно. Секако дека подовите блескаат, а прозорците се без флеки, но што е со областите кои често се надвор од видното поле или надвор од умот?

Еве неколку области и предмети во канцеларијата за кои можеби не сфаќате дека бараат професионален фокус при чистењето. Многу од нив се исто така често заборавени области и предмети дома. Како таква, можеби ќе сакате да ја проверите и вашата рутина за чистење на домот за да спречите таложење на прашина и нечистотија кои ќе ви пречат на удобноста и безбедноста.

Компјутери и тастатури

Во денешно време, секое работно место има компјутери. Тие се користат секојдневно за различни цели, од графички дизајн до административни задачи. Друга вообичаена работа за канцелариските компјутери? Брзо се валкаат!

Особено, просторот помеѓу копчињата на тастатурите може да акумулира многу ѓубре поради потта и маслата на кожата, како и остатоците од храна. Екранот може да се размачка со отпечатоци од прсти и ненамерно да стане магнет за прашина.

Освен што стануваат жариште за раст на штетни бактерии, валканите компјутери може да престанат да работат правилно. За да го намалите ризикот од случување на овие работи, замолете го вашиот тим за професионално чистење да се грижи и за екраните и тастатурите.

Забележете дека чистењето на процесорите е поинаква работа, бидејќи тоа бара компјутерско знаење за да не се оштетат неговите чувствителни делови. Некои тастатури (т.е. механички тастатури) исто така може да бараат посебна грижа.

Области зад и под големи машини и мебел

Лесно се чисти околу големи машини и мебел, но што е со зад и под нив? Овие простори може брзо да акумулираат прашина, па затоа треба да бидете сигурни дека тие редовно се чистат. Во спротивно, прашината може да предизвика алергии, па дури и да засолни штетници и други инсекти. Тимот за професионално чистење треба да ги чисти овие скриени места барем еднаш неделно.

Самите машини и мебел исто така имаат потреба од редовно чистење. На пример, стаклената површина на копирите мора да биде без прашина за висококвалитетни скенирања. Во меѓувреме, мебелот треба да се избрише, мие, или исчисти со правосмукалка во зависност од материјалот.

Отвори за вентилација

Веројатно знаете дека каналите и отворите за вентилација треба редовно да се чистат за да се одржи добар квалитет на воздухот. Сепак, често може да заборавите на нив затоа што се надвор од видното поле, а со тоа и надвор од умот.

За искуство без проблеми, погрижете се да ја вклучите оваа услуга во вашиот договор со компанијата за професионално чистење на канцеларии. Идеално, распоредот треба да биде за време на викендите или секогаш кога нема работа што може да биде нарушена. Иако дефинитивно можете да останете во просториите додека се чистат отворите за вентилација, процесот може да биде малку бучен и да влијае на способноста на луѓето да се фокусираат.

Ламби и вентилатори на таванот

Можеби ќе бидете изненадени од тоа колку луѓе забораваат да ги исчистат уредите за осветлување, особено оние што доаѓаат во разни нијанси или навлаки. Со текот на времето, тие можат да станат толку слоевити со прашина што не можат да обезбедат соодветно осветлување.

Ако имате слични уреди за осветлување, особено оние што се монтирани малку премногу високо за да се дофатат, погрижете се да имате компанија за професионално чистење на канцеларии која редовно ќе ја брише прашината. Освен сенките или капаците, пребришувањето на светилките може да помогне и во отстранувањето на прашината.

Други тела што ја доживуваат истата судбина се таванските вентилатори. Поради нивната висина, лопатките на таванските вентилатори обично не се чистат толку често колку што е потребно. Ова резултира со акумулација на нечистотија која може ненамерно да се шири додека вентилаторот се врти.

Како и вашите уреди за осветлување, проверете дали вентилаторите на таванот се чистат правилно во доволни интервали.

Други занемарени области и предмети на кои им треба чистење

Има многу повеќе занемарени области на кои им треба сериозно чистење. Некои од нив вклучуваат:

  • области кои чесо се допираат, како што се телефони, прекинувачи за светло, копчиња на вратите и слично;
  • ограда од скали;
  • ролетни и корнизи;
  • долната страна на канцелариските столчиња;
  • ѕидови, особено надворешни.

 

Да резимираме, веројатно има нешто што заборавате да го исчистите, без разлика дали сте дома или во канцеларија. Најдоброто нешто што треба да направите е да направите листа за проверка заедно со тимот на Екомагија за генерално и тековно професионално чистење на канцеларии, за да не пропуштите ништо.

Познати на пазарот по нашата иновативност, Екомагија нуди услуги за генерално чистење и тековно одржување на чистотата на вашата канцеларија. Ние посветуваме големо внимание на деталите и имаме тим од експерти за чистење кои можат да ги идентификуваат дури и најситните нечистотии за вас.

Инвестирањето во комерцијалните услуги за чистење на Екомагија ова лето ќе биде најдобрата одлука што ќе ја донесете за вас и вашиот бизнис. Ние сме ваш партнер во воспоставувањето професионална репутација, зголемување на продуктивноста на персоналот, обезбедување побезбедна работна средина и зголемување на профитабилноста преку намалување на отпадот.

Услугите се закажуваат лесно, брзо и онлајн.

Контактирајте нè на следниот линк.